בכול הנוגע לתאונת עבודה, יש לא מעט פערי מידע. אומנם אנשים מודעים לעובדה שמאוד כלכלי אם הפציעה המיותרת אכן תוכר כתאונת עבודה, אך לא באמת מבינים מה עומד מאחורי ההגדרה. עם זאת, כיוון שהסוגייה עשויה להיות שווה לא מעט, עצרנו להבין מהי ההגדרה, ואף עצרנו לבחון את אחת מהסיטואציות היותר מורכבות שניתן למצוא – פציעה שנגרמה עקב השתתפות ביום כיף מטעם העבודה. רלוונטי עבורכם? יש כמה דברים שעליכם לדעת!
לא ממהרים להרים ידיים
אם נתחיל מהשורה התחתונה, נציין שלא חסרים סיפורים על ביטוח לאומי שמיהר להצהיר שאותה תאונה שהתרחשה בשל השתתפות ביום כיף, אינה נכנסת תחת המטרייה של תאונת עבודה. עם זאת, כפי שמסביר אבנר הייזלר בדה מרקר, בתחום הביטוחים אין למהר להרים ידיים. מספיק למצוא פרמטר אחד קטן כדי שיאיר באור שונה את כל התמונה. מאוד ייתכן שפעם אחת תאונה שהתרחשה במהלך יום כיף תיחשב כתאונת עבודה, ובתרחיש אחר היא לא תיחשב. במה אם כן הדברים תלויים? בואו ניגש לעשות סדר.
שני מרכיבים עיקריים שראוי לבדוק
אם נתחיל מההגדרה הכללית, נמצא שתאונת עבודה מוגדרת באופן הבא: תאונה שאירעה תוך כדי ועקב העבודה. מנקודה זו נמצא מגוון תרחישים משלימים. תרחישים שנוגעים לתאונה שקרתה בדרך לעבודה (או מהעבודה הביתה), וכמובן תרחישים שנוגעים להשתתפות ביום כיף לעובדים, ואת הסוגייה הזו אנו מבקשים להבהיר. ובכן ראשית יש להוכיח את הקשר שבין הפעילות למקום העבודה, כאשר נדרשים לבחון שני מרכיבים עיקריים: האם מדובר בפעילות משלימה מטעם מסגרת העבודה, כאשר פה בעיקר בוחנים מטרה ואפיק מימון. המרכיב השני שיש לבדוק נוגע לקשר שבין העובד לאופי הפעילות הכללית, ואף בוחנים עד כמה הפעילות הממוקדת שהובילה לפגיעה קשורה לאותה פעילות נלווית.
מקרים לדוגמה
לצורך הדוגמה, אם מקום העבודה הוציא את כולם ליום כיף בבריכה, ואחד העובדים החליק על שפת הבריכה ובעקבות הנפילה שבר את הרגל, הרי שישנה סבירות די טובה שאכן מדובר בתאונת עבודה. עם זאת, אם העובד קפץ לקיוסק הסמוך לקנות סיגריות ושם החליק ושבר את הרגל, הרי שאז אין קשר בין התאונה לבין מקום העבודה. דוגמה נוספת? אם עובד יצא לנופש מטעם ארגון העובדים ובמהלך הנופש נפגע, רוב הסיכויים שאין מדובר בתאונת עבודה. מנגד, אם החברה ארגנה ומממנה מכיסה משחק כדורגל ובמהלך המשחק העובד נפגע, הרי שאז רוב הסיכויים שכן מדובר בתאונת עבודה.
חשיבותה של הכוונה מקצועית
אין שאלה שמדובר בתחום אפור בו העובד שנפגע מרגיש קטן וחלש מול המערכת הגדולה. עם זאת, יש לזכור שלא מעט כסף עומד מנגד, ועל כן אין למהר להרים ידיים, גם אם ביטוח לאומי ממהר להגיע לידי החלטה וגם אם מקום העבודה מבהיר שאין טעם להיכנס למערכה. פה נעצור להזכיר את דברי אבנר הייזלר במעריב: לוותר תמיד אפשר, החוכמה היא לדעת לקבל ייעוץ מקצועי ורק אז לקבל החלטה.
שלבים בתהליך ההוכחה
ייעוץ מקצועי יסייע להגדיר נכונה מהי מידת הזיקה בין הפעילות לבין ההוראה מלמעלה. יסייע לבחון האם הפעילות חפפה עם שעות העבודה, האם המעסיק דחק להשתתף בפעילות, האם הפעילות התרחשה על חשבון ימי העבודה (או על חשבון ימי החופש), עד כמה הנוכחות הייתה הכרחית וכדומה. אז כן, ישנן מגוון הגדרות שניתן לשחק עמן. הרעיון הוא לזכור שבסופו של יום קיימים רק שני מבחנים שצריך לדעת כיצד לעבור: האירוע צריך לענות על ההגדרה "פעילות נלווית לעבודה", ואותה פעילות שגרמה לפגיעה צריכה להיות קשורה בקשר מובהק לאותה פעילות נלווית. שיהיה בהצלחה!
Comments are closed.